Voetbal.. en ik ben geeneens een fan

“(…) maar goed, we moesten ons bij het werk houden (…)”

Dhr. Van Basten tijdens het NOS-ochtendjournaal 18-10-2007.

Geachte heer Van Basten,

Ik heb gisteren niet gekeken. Na de wedstrijd daarvoor durfde ik het niet meer aan en je wilt natuurlijk ook wel eens een leuke avond hebben. Met het kleine beetje nieuwsgierigheid dat mij nog restte keek ik dus naar het ochtendjournaal “the day after”. Gewonnen!! Met twee doelpunten nog wel!
Natuurlijk werd u daarna onderworpen aan de vragen van “je-kan-het-toch-nooit-goed-doen” Bert (S)maalderink en daar zei u dus dat u zich “bij het werk” moest houden en zich dus niet te veel kon concentreren op de spreekkoren.

Ineens was het mij duidelijk: Voor u is voetbal werk!
Werk dat moet.

“Werk dat moet” is ’s ochtends om 8.30 bij je bureau staan. “Goeiesmorgens!” roepen en je fruit in de prullenbak gooien. Daarna start je de boel op en wacht je op de eerste collega die zo gek is om koffie te halen. Daarna doormodderen tot einde werktijd en blij zijn dat je naar huis gaat met de gedachte dat het weer bijna einde van de maand is. En eigenlijk gewoon heel ongelukkig zijn met wat je doet. Dat is “werk dat moet”

Voetbal is geen werk dat moet! Niet voor spelers, niet voor trainers. Voetbal is niet alleen een systeem dat slaafs en doodgetraind uitgevoerd moet worden door de beste spelers. Dat kan gewoon niet met een spelletje.

Beste meneer Van Basten: Voetbal is sport, is passie, is het snot voor je ogen spelen, is doodgaan op het veld, is willen winnen en daar je best voor doen, is zweten, is je hele hart er aan geven. Voetbal is vuur in je ogen. Voetbal is het grijpen van kansen, improviseren. Voetbal is kapot gaan voor jezelf, je team, je land.
Voetbal voor Oranje is daarbij de top, is een eer, is spelen voor je vaderland en er nog trots op zijn ook! En dat laat je zien!!!

Meneer van Basten, als ik u zo zie dan zie ik geen vuur, geen passie, geen trots, geen zekerheid. Ik zie slechts uw dode ogen. Als ik naar uw spelers kijk dan zie ik (op een enkeling na) dode vogeltjes. Geen trotse vechtlustige gladiatoren op een mooi groen veld. Neergeslagen ogen en ontwijkende antwoorden, dat zie ik.

Zolang voetbal voor u en uw team een “moetje” is, zolang het voor u en uw team “werk” is hoef ik niet meer te kijken, ik gooi er wel een dvd-tje tegenaan.

Voorlopig is de eerste sportwedstrijd die ik ga kijken de finale rugby aanstaand weekend. Bloed, zweet, tranen en passie, meneer Van Basten. Zoekt u dat laatste woord maar eens op in de Van Dale: PASSIE.

Met hoogste respect,
MG

p.s. Ik garandeer u dat verliezen in een zwaar bevochten wedstrijd vol passie minder pijn doet en met meer respect wordt bekeken dan enig andere van uw speelstijlen zonder dat ingredient!

3 Responses to “Voetbal.. en ik ben geeneens een fan”

 1. Gerooide Says:

  Ik heb nog niet één wedstrijd “onder van Basten” gekeken…ga er maar vanuit dat ik het helemaal met je boodschap eens ben!!!!

 2. Xan Says:

  Ghegheghe, dit treft weer prachtig MG….
  Wil je je frustratie even van je afschoppen, en mij daar tegelijkertijd voor een keer een heel groot plezier mee doen? (plzzzzz;))
  Zou je hier http://lockerbie.punt.nl/index.php?r=1&id=429344&error=&wachtwoord=&archief=&tbl_archief=#form

  een doelpunt willen maken?
  Je zou me er een groot plezier meedoen.
  Voor mij is het geen werk, ik beleef er erg veel plezier aan..* smile*….:D

 3. Xan Says:

  Dankjewel voor het scoren lieve MG…super!

Leave a Reply